我校留学生走进秀山丽水 感受中华文化魅力
2019-12-13 14:45   国际文化传播学院(国际教育学院)

208FE

12月18日,受丽水市外办邀请,我校11名留学生前往秀山丽水开启了一场为期三天的文化体验之旅。本次活动是丽水市外办积极融入长三角、宣介新丽水系列活动之一。旨在为留学生创造深入了解丽水、感知丽水的机会,培养“知丽友丽”人士、讲好“丽水故事”。

Day 1

留学生一行走进莲都古堰画乡,漫步绿道,感受丽水青山绿水;考察下南山民宿,详细了解丽水市传统村落保护和利用、民宿业发展情况。

1FFA5

体验包粽子

Day 2

留学生一行赴丽水龙泉,体验青瓷制作工艺、观摩宝剑锻造过程,探究悠久深厚的非物质文化遗产。

15EFF

Day 3

留学生们参观老竹民族中学、体验畲族传统体育活动,感受不一样的地域文化。

217E1

通过这次的文化体验活动,留学生们不仅了解了秀山丽水丰富的人文内涵,也深刻的感受到中国古代历史文化的深厚。丽水的绿水青山和文化底蕴让留学生们一度流连忘返,不愿返杭。

丽水之行·学生感悟

莫涵熙

Our trip to Lishui was a good experience to learn more about Chinese culture,  which is wide and differs from place to place. Before coming I didn't know much about this town but by coming here I learned that it is an ecological place that preserves its roots.

1CDF9

范孟德

作为一名浙江传媒学院的越南留学生,我非常荣幸有机会跟老师和各位同学参加本次活动。本次主题实践活动结合了在华留学生的特点,通过参观,考察,调研等多重途径为留学生创造深入感知经济,政治,文化,社会发展的机会。这次活动对我来说真的是收获非常大。我认为想学好汉语不只能停留在上课而要更深层的参加一些课外活动,这样我们才能真正的感受中国的特色文化。

娜德

We went  to Lishui Qingci College and that was my favorite place during this place the student there taught us how to make the Pottery I really enjoyed  making  it with the student regardless of how hard it was for me and how many times I re-make it.

茉莉

It was bitter sweet. I noticed , almost every few hundred meters I would see buildings being built and it made me think about how china is said to be a developing country. It really is developing rapidly and I can only imagine to what extent Chinese people mean what they say when they tell me “China has come a long way”.